Kreiraj svoju budućnost: Manifesto moćne žene

Kad si posljednji put sjedila i čekala da se zvijezde savršeno poravnaju prije nego što si napravila prvi korak? Ako si poput mene, vjerojatno si već shvatila da čekanje nije uvijek najbolja strategija. Ja sam naučila da moćne žene ne čekaju pasivno da sreća dođe do njih. Umjesto toga, one aktivno oblikuju svoju sudbinu, s očima širom otvorenim i jednim jasnim motom na umu: “Ako ne postoji put, ja ću ga stvoriti.” One ne čekaju prilike; one stvaraju prilike.

Čekanje idealnog trenutka je kao čekanje autobusa na stanici koja nije ni na karti gradskog prijevoza. Ovaj nikad ne dolazi. I moćne žene to znaju. One ne čekaju da netko drugi izgradi most ili otvori vrata. One same uzimaju alate u ruke – bilo da je to metaforički čekić ili stvarna diplomacija i pregovaračke vještine.

Jasno nam je da život ne dolazi s uputama za uporabu, a čekanje da netko drugi napiše tvoj scenarij znači samo jedno – nikad nećeš biti glavna glumica u vlastitom filmu. Umjesto toga, moćne žene uzimaju scenarij, stavraju ga, režu ga, brišu i pišu ga iznova, sve dok ne postane nešto što ih može zadovoljiti.

Stvaranje vlastite budućnosti znači znati što želiš, a zatim stvarati plan kako to i dobiti. Ne znači to da svaki dan moraš napredovati kilometrima; ponekad je dovoljno samo napraviti jedan mali korak. Ali ključno je da si ti ta koja upravlja tim koracima, a ne da dozvoliš okolnostima da te vuku kao list na vjetru.

Da, to može značiti izlazak iz komfort zone, suočavanje s neizvjesnošću i preuzimanje rizika koji mogu dovesti do tga da ti zadrmaju tlo pod nogama. Ali hej, zar nije bolje letjeti nego uvijek hodati po sigurnom tlu? Moćna žena zna da je svaki neuspjeh samo lekcija, svaki strah samo signal da je na pragu nečeg velikog.

Dakle, ako se trenutno nalaziš na raskrižju, pitajući se čekati ili djelovati, sjeti se – tvoja budućnost je tvoje remek djelo. Ne dozvoli da netko drugi drži kist. Uzmi ga u svoje ruke, umoči ga u najsmjelije boje koje možeš zamisliti i počni slikati. Jer tvoj život je tvoje platno, a ti si umjetnica. Kreiraj majstorsko djelo dostojno tvojih snova.