Životne vrijednosti: Recept za ispunjeniji život

Zamisli da si kuharica svog života. Zamislila? E sad iskreno odgovori sama sebi: da li tvoj recept za život izgleda kao da si sve sastojke samo nabacala u lonac nadajući se da će se nekako pretvoriti u gurmansko jelo? Ili, možda osjećaš da bez obzira koliko se trudiš, uvijek nešto fali da bi tvoje jelo bilo savršeno? Ako ti je ovo poznato, moćna moja, vrijeme je da revidiraš svoje “životne sastojke” i možda otkriješ novi recept za ispunjeniji život.

Ako si se već uhvatila kako trošiš vrijeme na stvari koje ti zapravo ništa ne znače? Kao kad bezglavo skrolaš kroz društvene mreže ili se uvlačiš u projekte na poslu koji te ne ispunjavaju. To je kao da u svoj savršeni recept za čokoladnu tortu dodaš… luk. Zvuči odvratno? Tako je i s tvojim životom kada tvoje aktivnosti nisu usklađene s tvojim vrijednostima.

Hajde da prvo, pogledajmo što su to životne vrijednosti. To nisu one stvari koje ti društvo kaže da trebaš cijeniti, NOPE, to su oni pravi začini koji čine da tvoj život ima okus baš kako ti želiš. To su principi koji te vode kroz život, tvoji osobni zakoni koji te ne čine samo sretnijom, već osiguravaju da svaki tvoj dan ima smisao. Da li su to ljubav, kreativnost, nezavisnost, sigurnost, ili možda avantura? Odvoji par minuta ili sati i dentificiraj što te stvarno pokreće i koja su tvoja životna pravila koja ne želis kompromitovati ni za čitavu planetu zemlju.

Sada, kad znaš svoje vrijednosti, počni graditi bolji dan i bolji život malim koracima. Svako jutro, prije nego što skočiš na svoje obaveze, zapitaj se: “Da li ono što ću danas raditi odražava moje prave vrijednosti?” Ako ne, možda je vrijeme da nešto promijeniš. Ne moraš odmah dati otkaz ili napustiti sve svoje obaveze, ali možeš postepeno uvoditi promjene koje će tvoj život učiniti više ‘ti’.

Evo kako to izgleda u praksi. Recimo, dogovorila si kavu s Majom, ali svaki put kada se vidite, osjećaš kako te njezine priče o vječnoj žrtvi iscrpljuju. Počinješ shvaćati da taj odnos više ne odražava tvoje životne vrijednosti koje uključuju stalni rast i razvoj. Maja, premda draga, posljednjih deset godina kruži oko istih tema i ne čini ništa da promijeni svoju situaciju.

U tom trenutku, umjesto da se osjećaš zarobljeno u ovom ciklusu, odlučiš napraviti promjenu. Prije nego što automatski potvrdiš sljedeći susret, stani i zapitaj se: “Da li ovaj sastanak podupire moje vrijednosti?” Kada shvatiš da odgovor nije potvrdan, odlučiš djelovati drugačije. Umjesto standardne kave s Majom, odlučiš da ćeš to vrijeme iskoristiti za aktivnost koja te ispunjava, poput sudjelovanja na radionici osobnog razvoja ili druženja s osobom koja te inspirira i motivira.

Možeš se ljubazno ispričati Maji, sugerirajući joj da se vidite neki drugi put, kada ćeš moći pružiti više pažnje. Primjerice, možeš reći: “Draga Majo, ovaj tjedan sam stvarno zauzeta i želim se posvetiti nekim aktivnostima za osobni razvoj. Možemo li našu kavu odgoditi za neko vrijeme? Vjerujem da ću tada moći biti potpuno prisutna i fokusirana na naš razgovor.”

Na ovaj način, ne samo da čuvaš svoje vrijeme za stvari koje te zaista ispunjavaju, već i postavljaš granice koje odražavaju tvoje vlastite vrijednosti. Umjesto da se osjećaš iscrpljeno, završit ćeš dan osjećajući se energizirano i zadovoljno, znajući da si provela vrijeme na način koji te zaista odražava i podupire tvoj osobni rast.

Naravno, postavljanje granica i mijenjanje ustaljenih obrazaca ponašanja ne dolazi bez izazova. Bit će trenutaka kada će se činiti teže nego što si očekivala, možda čak i bolno. Transformacija života nije proces koji se odvija preko noći; ona zahtijeva kontinuirani trud, strpljenje i, što je najvažnije, hrabrost da staneš iza svojih odluka.

Mijenjanje kako provodiš vrijeme i s kim ga provodiš može izazvati otpor, kako od drugih, tako i od tvojeg unutarnjeg glasa koji se možda boji promjene. Ljudi oko tebe koji su navikli na tvoju stalnu dostupnost ili na to da se neprestano brineš o njihovim potrebama možda neće odmah pozitivno reagirati na tvoje nove granice. Možda ćeš čuti prigovore ili čak doživjeti da te netko pokušava uvjeriti da si sebična.

Međutim, važno je sjetiti se zašto ove promjene uvodiš. Svaki korak prema životu koji je više u skladu s tvojim vrijednostima je korak prema autentičnijem, ispunjenijem postojanju. Svaka granica koju postaviš nije samo izraz tvog samopoštovanja; to je i pozivnica za druge da te poštuju na višoj razini.

Ohrabruj sebe tijekom ovog procesa. Podsjeti se na dugoročne prednosti koje ove promjene donose. I kad god je to moguće, okruži se ljudima koji razumiju i podržavaju tvoju želju za rastom. Transformacija može biti zahtjevna, ali kada se osvrneš unazad nakon što su promjene već učinjene, vjerojatno ćeš se složiti da je svaki trenutak truda bio vrijedan.

Dakle, moćna moja, uzmi svoje životne vrijednosti, začini svoj život s njima i gledaj kako se tvoj svakodnevni ‘obrok’ pretvara u nešto što voliš. Ne zaboravi, ti si kuharica svog života, i samo ti odlučuješ koji ćeš recept slijediti. I zapamti, nikad nije prekasno za novi početak, posebno kada je začinjen pravim vrijednostima.