Inspirativna Priča: Kako je nastalo Obrozovanje

Moćne moje žene, danas želim podijeliti s vama jednu posebnu priču. Priču o tome kako je nastalo Obrozovanje. Možda mislite da me poznajete kao Lannu Broz, ženu punu samopouzdanja koja uvijek ima nove ideje i projekte, koja zna točno što radi i o čemu priča. Kada sam na sceni, djelujem nepokolebljivo, kao da nikada nisam imala trenutak sumnje ili straha. Ali, kao što često biva, ono što vidite je samo dio priče.

Jer kad Lanna siđe sa scene, postoji i ona druga verzija mene koju rijetko tko vidi. Ta verzija se muči, osjeća preplavljenost, pregorjelost, sumnju u sebe, pa čak i strah. Da, i ja imam svoje borbe, baš kao i vi. I upravo zato želim podijeliti ovu priču s vama – da vas inspiriram i pokažem vam da se i iz tih teških trenutaka može roditi nešto nevjerojatno. Priča o Obrozovanju nije samo priča o uspjehu, već i o prevladavanju izazova, strahova i neizvjesnosti.

Početkom 2024. godine, imala sam nekoliko ideja kako započeti platformu za učenje za žene koje žele da postanu bolja verzija sebe – ideje koje su me istinski uzbuđivale i inspirirale. Pripremila sam ih za prezentaciju i s velikim entuzijazmom predstavila jednom potencijalnom poslovnom partneru. Očekivala sam povratne informacije, možda čak i malo konstruktivne kritike, ali umjesto toga dočekala me – tišina. Osoba kojoj sam predstavila ideju jednostavno me ignorirala. Nije dala ni pozitivan ni negativan komentar, samo potpuna ravnodušnost.

Često kažem: “Nemojte se obazirati na to što drugi kažu, nemojte dopustiti da vas njihove reakcije pogode.” Ali, budimo realni, ponekad to nije tako jednostavno. Ponekad nas te reakcije duboko pogode. mene je toliko pogodilo da sam počela preispitivati samu sebe i svoje sposobnosti. Zašto mi ovaj plan nije uspio? Zato što se oslanjam na druge. Zato što nisam sigurna u sebe da mogu velike stvari postići sama. Auuu, istina boli. početak godine i već krah.

U februaru mi se pružila prilika da budem motivacijski govornik u Zagrebu pred velikim auditorijem žena. To je bio trenutak kada sam shvatila koliko ženama treba pomoć, koliko ih ne zna gdje da krene, odakle da počne, što da radi sa svojim životom. A ja, sa svojom idejom, svojim znanjem i iskustvom, mogla bih im biti od koristi. Tada mi je sinula poznata rečenica Meghan Markle: “Ako na zabavi nisu postavili stol za vas, postavite sami svoj stol.”

To je bio trenutak kada sam odlučila da u avanturu s Obrozovanjem krenem sama, iako je sama pomisao na to bila zastrašujuća.

I evo tri mjeseca u projektu, već sam dva puta mijenjala sustav rada platforme. Greške su bile na pretek, promašaji također, ali i puno učenja novih stvari i suočavanja s novim izazovima. Nekad moram zanemariti sve ostalo da bih radila na platformi, a svaki dan barem pet puta dnevno mi dođe da sve jednostavno bacim u smeće i odem spavati. Međutim, svaki put kad pomislim odustati, podsjetim se na četiri ključne stvari:

  1. Nisam postavila svoj stol i uložila toliko truda da bih sada sve to bacila. Moje ideje nisu za smeće. One su vrijedne, i meni i drugima. Uložila sam puno truda, vremena i energije u ovaj projekt. Baciti sve to u smeće značilo bi odbaciti svoju vrijednost i trud.
  2. Kakvo ću imati mišljenje o sebi ako ovaj projekt bacim u smeće? Ako odustanem, osjećat ću se kao osoba koja nije sposobna održati svoju riječ. Moje samopouzdanje i samopoštovanje pasti će na dno, a to si u ovim godinama ne mogu priuštiti. Želim se pogledati u ogledalo i vidjeti osobu koja se bori za svoje snove, a ne nekoga tko lako odustaje.
  3. Ovu platformu sam napravila za sve one žene koje žele postati bolja verzija sebe. Za one koje su sada u poziciji u kojoj sam ja bila prije sedam godina, za one koje žele da se ostvare kao edukatori, i za sve one koje nemaju sredstava da se obrazuju. One su moj motiv. Znam koliko je važno imati podršku i resurse da bismo postali najbolja verzija sebe.
  4. Želim uspjeti u ovom projektu da dokažem svima koji su me ignorirali, ismijavali, sumnjali u mene, da mi ne treba njihova pomoć. Njihovo ignoriranje me natjeralo da postavim svoj stol, i sada se za tim stolom jako dobro zabavljam. Želim pokazati da mogu sama, da sam sposobna i vrijedna.

Zato, mocne moje, neka vam ova moja priča bude inspiracija. Postavite svoj stol, radite ono što morate i nikada ne odustajte od svog stola. Uvijek će biti teškoća i trenutaka kad ćete htjeti odustati, ali to su trenutci koji vas definiraju. To su trenutci kada pokažete svoju snagu, upornost i odlučnost. Ako možete sanjati o boljoj budućnosti, možete je i ostvariti. Radite na sebi, borite se za svoje snove i budite ponosne na svoj put. Vi ste moćne i možete postići sve što zamislite.