Živjeti Život od Značaja:  Živjeti sa Namjerom

život od značaja

Šta ćeš reći kad dođe kraj?

Jesmo li ikada zaista sjele i zapitale se: Šta ćeš reći kad dođe kraj? Ako si se našla u vrtlogu svakodnevnog života, gdje dan za danom prolazi u trci za obavezama i neprestanim radom, onda je ovo pitanje koje bi trebala sebi postaviti. Neću okolišati, draga moja, život je veoma prolazan. Toliko prolazan da ćeš, prije nego što se okreneš, gledati unazad pitajući se gdje su nestale sve te godine.

Većina nas provede život u radu i na besmislice, trudeći se da zadovoljimo tuđa očekivanja, igrajući po pravilima koja nam drugi nameću. I tako, dani se nižu, a mi se gubimo u rutini, zaboravljajući šta zaista želimo i kakve snove smo nekad imale. I onda, dođe trenutak kada se probudimo i shvatimo da smo jednostavno preživljavale, a ne živjele.

Kada dođe kraj, zapitaćeš se da li si zaista živjela svoj život. Da li si igrala po svojim pravilima? Da li si postigla ono što si istinski htjela? Ili si samo preživljavala, dozvoljavajući drugima da kroje tvoju sudbinu? 

Prvi korak na putu do života sa svrhom je jednostavan, ali moćan: nabroji sve stvari koje bi željela da ostvariš. Zastani na trenutak i zamisli šta je to što bi te ispunilo, šta je ono što bi učinilo tvoj život vrijednim življenja. Da li je to putovanje na egzotične destinacije, pokretanje vlastitog biznisa, ili možda jednostavno provođenje više vremena s porodicom? Piši bez zadrške, neka to bude tvoj plan. Jer, da bismo živjele život od značaja, moramo znati šta nam zaista znači.

Koja je to uloga u kojoj želiš uspjeti?

Nakon što si nabrojala sve stvari koje bi željela ostvariti, vrijeme je da se zapitaš: Koja je to uloga u kojoj želiš uspjeti? Možda si ambiciozna poslovna žena koja sanja o vlastitoj kompaniji, ili si posvećena majka koja želi pružiti svojoj djeci najbolje djetinjstvo. Možda si kreativna duša koja želi stvarati umjetnost koja inspiriše druge, ili si jednostavno osoba koja želi živjeti mirno, ispunjeno i zadovoljno. Bez obzira na ulogu, moraš je prepoznati i prihvatiti kao svoj cilj. Samo tako ćeš moći usmjeriti svoju energiju i resurse ka postizanju istinskog uspjeha.

Šta te čini ponosnom na sebe?

Kada navečer zatvoriš oči, šta te čini ponosnom na sebe? Je li to osjećaj postignuća nakon napornog dana, uspjeh na poslu, osmijeh na licima tvojih najmilijih? Možda su to mali trenuci, sitnice koje te ispunjavaju zadovoljstvom i srećom. Ili su to snovi koje sanjaš, slike budućnosti koju želiš izgraditi? Ovi trenuci ponosa i snovi o kojima maštaš su ključni pokazatelji onoga što je zaista važno za tebe. Oni ti pokazuju smjer kojim trebaš ići i pomažu ti da ostaneš fokusirana na ono što je zaista bitno.

Ima li i kakva je ta idealna verzija tebe i tvog života?

Sada, duboko razmisli o sljedećem pitanju: Ima li i kakva je ta idealna verzija tebe i tvog života? Kakva bi bila osoba koja živi taj savršeni život? Da li je to žena koja je samopouzdana, uspješna, sretna i ispunjena? Kako izgleda tvoj svakodnevni život u toj idealnoj verziji? Kakve su tvoje navike, kako provodiš vrijeme, s kim ga dijeliš? Duboko razmisli o ovim pitanjima i shvatićeš kakav je taj idealan život kojim želiš da živiš i koji je cilj za koji se vrijedi boriti. 

Vizija te idealne verzije tebe i tvog života nije samo san – to je cilj prema kojem trebaš težiti. Kad jednom shvatiš šta zaista želiš, moći ćeš početi raditi na tome da taj san postane stvarnost. Put neće biti lak, ali će svaki korak koji napraviš prema svom cilju biti vrijedan truda. Jer, na kraju dana, život od značaja je život koji živiš sa namjerom, slijedeći svoje snove i stvarajući svoju vlastitu sreću.

Život ne čeka: Vrijeme je sada

Uvijek mislimo da imamo vremena. Čini se da je sutra dovoljno daleko da možemo odgoditi sve naše snove i ciljeve za neki drugi dan. “Počet ću živjeti s ciljem od sutra”, kažemo sebi, “samo da prođe ova sedmica.” Ali istina je, takvo razmišljanje ne vodi nikuda. Odlaganjem i stalnim čekanjem savršenog trenutka, zapravo odlažemo svoj život. Postajemo majstori u pronalaženju izgovora i ubjeđivanju sebe da je uvijek bolje početi sutra.

Vrijeme je sada

Ali taj savršeni trenutak nikada neće doći. Vrijeme je sada. Ne sutra, ne prekosutra, već sada. Moramo se pokrenuti u ovom trenutku i početi živjeti svoj život iz snova. Prvi korak je uvijek najteži, ali je i najvažniji. Nemoj čekati još jedan dan, još jednu priliku. Svaka sekunda koju potrošiš čekajući je izgubljena sekunda koju si mogla iskoristiti za stvaranje svog idealnog života.

Zaključak

Život je prekratak da bismo ga proveli čekajući. Ako želiš živjeti život sa svrhom, moraš početi odmah. Postavi svoje ciljeve, zamisli svoj idealan život i počni raditi na njegovom ostvarivanju danas. Život sa namjerom nije rezerviran za odabrane, to je život koji svako od nas može imati. Potrebno je samo hrabrosti da napravimo prvi korak. Dakle, nemoj čekati. Pokreni se sada i živi život kakav zaslužuješ. Živi s namjerom, živi s ciljem i stvori život vrijedan življenja. Samo ti držiš ključeve svoje sreće – iskoristi ih.