Ljetni praznici: Produktivno vrijeme za djecu i roditelje

Škola je pri kraju, jeste li se zapitali, što će djeca raditi tijekom praznika? Jeste li zabrinuti da će cijele dane provoditi na mobitelu?

U ovom blogu ću vam predložiti nekoliko ideja, kako vrijeme na praznicima učiniti produktivnim, kako djecu potaknuti na istraživanje, rad i samostalnost u korištenju slobodnog vremena.

U prošlom blogu sam spomenula kako je škola i učenje posao naše djece pa iz toga možemo zaključiti kako su praznici godišnji odmor. S obzirom da ljetni praznici traju puno dulje od ostalih praznika tijekom nastavne godine, potrebno ih je kvalitetno isplanirati. Kao što odrasli planiraju svoj godišnji odmor, dobro je potaknuti djecu da isplaniraju svoje praznike. Vjerujem da i sami razmišljate kako praznici ne bi trebali proteći isključivo u odmaranju, spavanju, gledanju u ekrane i igranju igrica. Vremena ima dovoljno i treba ga pametno rasporediti, a to možemo postići okvirnim planiranjem. Važno je naglasiti da je plan uvijek podložan promjenama i u svakom trenutku se može izmijeniti te upravo to trebate reći i svojoj djeci. Kako bi vam možda malo olakšala planiranje, dat ću vam nekoliko savjeta.

SMJERNICE

1.Izbrojite točan broj dana praznika.

  • S djecom izbrojite koliko je točno dana praznika na raspolaganju, lakše ćete dogovoriti obveze koje od njih očekujete, ako pred njih stavite velik broj slobodnih dana.
  • Odredite koliko dana odlazi na velike događaje (odlazak na ljetovanje, odlazak kod bake i djeda, kod prijatelja i sl.).

2. Točno navedite očekivanja koja imate od djece.

  • Razgovarajte s djecom o obvezama koje bi mogli odraditi tijekom praznika.
  • Budite vrlo realni u očekivanjima (prilagodite obveze djece prema uzrastu) – pola sata na dan je dovoljno za čitanje i odrađivanje školskih zadataka, sat vremena na dan je vrlo pohvalno, a sve preko toga je za svaku pohvalu.
  • Dva kućanska posla dovoljna su za djecu mlađe školske dobi, što je dijete starije, poslovi se trebaju povećavati.

3. Budite dosljedni i kontrolirajte odrađeni posao.

  • Najteži dio odgoja je dosljednost, ali je neophodna za postizanje rezultata.
  • Ukoliko ste dogovorili svakodnevno usisavanje, onda to upravo tako treba i biti, slobodno u “teškim” trenutcima izrazite razumijevanje za negodovanje – “Shvaćam da ti se danas ne da usisati, ali dogovorili smo da ćeš ovaj posao obaviti i ja od tebe očekujem da poštuješ dogovor.”
  • Kontroliranje odrađenih zadataka je vrlo važna jer time djetetu dajete do znanja da je taj posao bio koristan i dijete ima povratnu informaciju kako je posao odradilo.
  • Ukoliko se radi o zadatcima vezanim uz učenje, jako je važno provjeriti točnost riješenih zadataka.

4. Pokušajte istražiti aktivnosti koje se nude u vašem mjestu.

  • Tijekom ljetnih praznika puno je aktivnosti koje se organiziraju u raznim mjestima i iz različitih područja. Istražite samostalno ili s djecom koje se aktivnosti nude i što bi vašu djecu zanimalo.
  • Ovo je vrijeme izvrsno za isprobavanje novih aktivnosti (u većim gradovima organiziraju se razna sportska natjecanja, kampovi, likovne radionice, glazbene radionice i sl.). Djeca koja inače nemaju afinitete prema određenim područjima mogu isprobati svašta kako bi osvijestili što ih zanima i u čemu su posebno dobri.
  • Naglasite djeci da je u redu u nekim područjima biti uspješniji, a u nekim manje uspješan.

Nadam se kako sam vam bar malo olakšala planiranje ljetnih praznika. Brzo će proći, vjerujte mi i zato ih iskoristite najbolje što možete. Bit će vam žao da ih provedete ispred ekrana u virtualnom svijetu, a ovaj u kojem živimo je tako prekrasan, samo ga treba istražiti. Ljeto uvijek prebrzo prođe, ali uspomene koje stvara su uvijek nezaboravne i upravo takve i trebaju biti. Pomislite, sami kreirate vlastite uspomene, zar to nije uzbudljivo? Potrudite se da one zaista budu posebne i da ovo ljeto bude najbolje do sad.

Želim vam dugo, toplo ljeto s puno učenje iz različitih avantura koje ćete proživjeti, bili roditelji ili djeca. Uživajte dok možete jer život je samo jedan, jedini i neponovljiv.