Mindful eating ili svjesno jedenje u 5 koraka

Da li često uhvatite sebe kako jedete brzo i u hodu, što bi se reklo „ jedem s nogu“? Uhvatite se u mislima kako ne razmišljate uopšte o hrani dok jedete, njenom okusu, teksturi i mirisu. Uopšte se ne sjećate šta ste unijeli u organizam tokom dana ni kako je to izgledalo…

Međutim, kada promatramo sebe ili nekoga kako jede i kako se odnosi prema hrani, puno toga možemo saznati o toj osobi. Način na koji jedemo često je povezan sa načinom na koji se odnosimo prema sebi na više nivoa, uključujući fizičku, emocionalnu i mentalnu dimenziju. Svjesno jedenje ili mindful eating nam može donijeti mnoge benefite kao što su sprečavanje emocionalnog prejedanja, upoznavanje sa svojim osjećajima i senzacijama prije i tokom obroka, stvaran užitak za vrijeme obroka, bolje upoznavanje svojih ukusa tj. naučit ćete u kojoj hrani uživate dok ju jedete a koja vam se ne sviđa i koja vam ne odgovara. Također svjesno jedenje utiće i na nadimanje što je danas jako ćesta pojava.

5 koraka kako poćeti prakticirati svjesno jedenje:

1. Planiraj

Svjesno jedenje počinje planiranjem. Razmislite šta ćete jesti tijekom dana pa pažljivo i svjesno odaberite namirnice – svaki korak je prilika da budete prisutni. U ovom se trenutku možete i pitati zašto želite jesti kako biste naučili razlikovati stvarnu (fizičku) glad od emocionalnih okidača.

2. Postavljanje namjere

 Hranu obično povezujemo s hranjivošću i kalorijama, zaboravljajući energiju koju joj prenosimo dok kuhamo. Bez obzira na to koliko vam je haotičan dan, odlučite da ćete s ljubavlju, pažnjom i mirom praviti obrok.  Vaša namjera može biti da sa bližnjima provede kvalitetno zajedničko vrijeme za stolom uz hranu koja je za njih pripremljena s ljubavlju.

3. Fokusiranost na trenutak

 Kuhanje uz muziku ili neku TV emisiju može biti zabavno, ali to su distrakcije koje vas odvlače od iskustva i prisutnosti u momentu. Stoga, isključite sve aparate oko sebe i u tišini osluškujte zvukove koji nastaju prilikom kuhanja, primjećujte boje i arome namirnica, mijenjanje njihovih tekstura… Pokušajte biti fokusirani na sam trenutak, kao da je to jedina stvar koju ćete ikad morati napraviti.

4. Uživajte u procesu jedenju

I na kraju najljepši dio, umjesto da obrok bude samo još jedna obaveza koju jedva čekate završiti na listi zadataka i nastaviti dalje, dajte svom umu i tijelu odmor koja im je potreban. Sjedite za sto i uživajte u jelu bez ikakvih distrakcija. Tako ćete postati opušteniji i više fokusirani na sam čin jedenja i uživanja u hrani.

5. Usporite i žvačite

 Što god jedete, zastanite na trenutak i uživajte u svakom zalogaju. Usporite, dobro sažvačite svaki zalogaj jer probava počinje u ustima. Kratke pauze između zalogaja i žvakanja hrane pomoći će vam da bolje osjetite okuse, hranu ćete efikasnije probaviti i lakše ćete primijetiti da ste se zasitili – prije nego što se prejedete jer mozgu treba neko vrijeme da do njega dođe impuls, čin hranjenja kako bi poslao signal tijelu da je sito.

Zaključujemo da je svjesno jedenje ustvari jednostavna, ali moćna tehnika koja može imati pozitivan učinak na fizičko i mentalno zdravlje. Obraćajući pažnju na sadašnji trenutak dok jedemo, možemo poboljšati probavu, kontrolirati težinu, donositi zdravije izbore hrane i potpunije uživati u hrani. Osim toga, prakticiranje svjesne prehrane može pomoći u smanjenju osjećaja stresa i tjeskobe te promicati pozitivniji odnos s hranom i prehranom. Iako će možda trebati neko vrijeme i praksa da se razvije navika svjesnog jedenja, dobrobiti su vrijedne truda. Pa zašto ne biste počeli uključivati svjesnost u svoje dnevne obroke i sami iskusili benefite? Probaj možeš i ti!